Výroba dubových sudů

Společnost SUDY DSR – Dubové sudy Rousínov je divizí firmy Dýhy Večeřa. Ačkoliv svou činnost zahájila poměrně nedávno, pracují u ní zkušení bednáři. Zajímá vás cokoliv ohledně výroby kvalitních sudů na víno?

Výroba sudů je nejenom kvalitní, ale také ekologická a ekonomická. Kmenové výřezy, které si společnost vybírá ve Spojených státech, se snaží zužitkovat beze zbytku. Ty části, ze kterých není možné vyrábět dýhu, zužitkováváme na výrobu dřevěných sudů.

Společnost Dýhy Večeřa se specializuje prodej a zpracování dřevěných sudů z různých surovin. Pro výrobu kvalitních sudů jde o dub americký a francouzský.

Chcete se o kvalitě sudů přesvědčit na vlastní oči? Kontaktujete nás

Suroviny

Nejlepší vína si žádají ty nejlepší sudy na vína. Z čeho se takové sudy vyrábějí? 

Francouzský

dub

Sudy na víno z dubů francouzského původu se vyrábějí z dubu zimního a dubu letního, každý má své specifické vlastnosti.

Sudy na víno z dubu zimního (Quercus petraea Matusch), který se pěstuje v oblastech Centre (Allier, Troncais, Nevers) a Vosgues, se vyrábějí ze dřeva, které je těsné a látky z něj se do vína dobře vyplavují. Dřevo z tohoto dubu má co předat, krásně voní, což se ve víně projeví tím správným způsobem.

Oproti tomu dub letní (Quercus robur), který se těží v oblastech Limousin, Bourgogne, má hrubozrnější dřevo s menším podílem aromatických látek. V těchto sudech tak necháme uzrát víno, které je dostatečně aromatické a u kterého si přejeme, aby se aroma ze sudů projevilo jen jemně. V některých případech se kombinuje dřevo z obou druhů dubů.

Americký

dub

Ze Spojených států dovážíme dřevo dubu bílého (Quercus alba) z oblastí Indiana, Iowa, Kentucky, Missouri, Ohio a Oregon, přičemž rozdíly mezi jednotlivými oblastmi nejsou příliš patrné. 

Mezi duby, které používáme pro zpracování sudů patří dub bílý a jeho různé podrody jako je dub velkoplodý (Quercus macrocarpa – bur oak), dub lyrovitý (Quercus lyrata – overcup oak), dub hvězdovitý (Quercus stellata – post oak), Michauxův dub (Quercus michauxii – swamp chestnut oak), dub horní (Quercus montana – chestnut oak), dub dvoubarevný (Quercus bicolor – swamp White oak), dub severní (Northern white oak).

Díky dřevu, které má hustější texturu, si můžeme vychutnat vína, která jsou robustnější, s menším obsahem fenolických látek, ale přitom velmi aromatická. 

Přesně taková je charakteristika dubu amerického, který pochází z oblasti Ozark a Missouri, což je oblast, na kterou se specializujeme.

Pro objednání dubových sudů nás kontaktujte na telefonním čísle

Výroba sudů s láskou

Dřevěné dubové sudy vyrábíme s láskou podle starých zvyklostí. Nabízíme je ve velikostech o objemu 225 a 500 litrů, výchozím materiálem je dub americký a francouzský. Sudy se vyrábějí podle starého a osvědčeného postupu. Nejprve sestavíme dřevní dužiny do pomocných obručí. Ohřejeme je nad ohněm a současně dužiny máčíme, aniž bychom je ale vařili. Následně se sud stáhne do požadovaného tvaru a osadí se dno, které je možné uvnitř toastovat neboli opalovat. Nakonec sud finálně opracujeme a osadíme obručemi. Jak vidíte, postup se za ta léta příliš nezměnil. Proč ale měnit něco, co léta dává ty nejlepší výsledky? Důležitým krokem je opálení, tedy toastování sudu. Sudy se opalují na živém ohni, jehož teplota je regulovaná. Opálení sudu má vliv na výslednou kvalitu vína, a tak se provádí podle požadavku vinaře. Sud může být opálený lehce (L), středně (M), středně plus (M+), těžce (H).

Jak se vyrábějí krok za krokem?

1. Smáčení dužin

Nejprve se dužiny máčí v studené vodě.

2. Sestavení sudu

Dužiny sestavíme do pomocné obruče.

3. Ohřátí nad ohněm

Dřevo se zahřívá nad ohněm a plastifikuje se. 

4. Stažení sudu

Plastifikované dužiny stáhneme do tvaru sudu. 

5. Toustování

Vnitřek sudu toastujeme, opálíme tak, jak si to zákazník přeje. 

6. Otvor

Vyvrtáme otvor na zátkovnici a zbrousíme ji do kónického tvaru. 

7. Finální opracování

Teď už zbývá jen sud obrousit a osadit definitivními obručemi. Víno může začít zrát, tedy šlechtit …

Pro objednání dubových sudů nás kontaktujte na telefonním čísle

V případě jakéhokoliv dotazu nám napište

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

© 2018 Všechna práva vyhrazena – Dýhy Večeřa s.r.o., Rousínov u Brna